• 0343 - 561190
  • info@exello.nl
  • Ma t/m Do 08:00 - 17:00, Vr 08:00 - 14:45
Exello

Orthesen

 Aan het begin van het traject bepalen de cliënt, ouders/verzorgers, de fysio- en ergotherapeut en anderen rondom de gebruiker wat de eisen en wensen zijn. In samenspraak met de orthesetechnicus maken zij een duidelijk beeld van het zit- of ligprobleem van de gebruiker. Ieder verschillend zit- of ligprobleem heeft invloed op de vorm en vormgeving van de orthese. Steun geven aan, ontlasten van of het volgen van lichaamsdelen zijn bij het aanmeten de sleutelwoorden. Door te voelen en te meten zijn onze orthese bouwers, bewegingstechnologen of paramedici instaat iedere scoliose, lordose of welke andere vervorming dan ook goed te ondersteunen en zo nodig te ontlasten. Ook worden soms afneembare of inzetbare delen in de orthese gebruikt om bijvoorbeeld een transfer makkelijker te maken. Op deze manier kan iedere gebruiker verantwoord zitten, verantwoord liggen én uitgerust weer opstaan.

 

 

 

 

Waarom kiezen voor een Exello orthese?

 

Tijdens de passing wordt de orthese (in onafgewerkte vorm) direct in onze mobiele werkwagen gemaakt, zodat tijdens het pas proces ook het uiteindelijk zit/lig resultaat kan worden bekeken. In de Exello ortheses kunnen een veelvoud van schuimsoorten of andere materialen worden verwerkt ten behoeve van optimale decubituspreventie. Al onze ortheses worden afgewerkt met een vocht- en urinebestendige coating, die de duurzaamheid van de orthese te goede komen.

 

De tijdsduur van de passing is gelijk of korter als bij een op andere wijze opgemeten zit- of ligorthese met een vaak beter resultaat. De unieke, door Exello gehanteerde indicatie/ pas methodiek sluit naadloos aan op de door de overheid, WLZ en zorgverzekeraar gehanteerde indicatiemodellen.

 

 

 

 Productie

Intern bij Exello wordt de rechthoekige buitenzijde van de orthese verder vormgegeven. Aan de buitenkant van de zitorthese wordt al het overtollig materiaal verwijderd.

 

 

Door deze methode ontstaat een hoge mate van keuzevrijheid in de vormgeving van de orthese: zo compact mogelijk waar het maar enigszins kan. De cliënt behoudt hierdoor zoveel mogelijk zijn of haar mobiliteit en zelfredzaamheid. Hierna wordt de foam orthese voorzien van een op maat gemaakte kunststof schaal en worden in de orthese de openingen voor fixatiebanden aangebracht. Het slanke en lichte kader wordt vervolgens ingebouwd in het geïndiceerde rolstoel/onderstel.

 

Voorzien van een tijdelijke stoffering kan de nieuwe zitorthese tijdens de proefperiode uitgebreid op zijn functie getest worden. Na de proefperiode vindt een evaluatie van de rolstoel plaats waarbij, indien noodzakelijk, onmiddellijk veranderingen kunnen worden uitgevoerd aan de zitorthese.

 

 

Na afloop van de tussenevaluatie komt de ingebouwde orthese met onderstel weer terug bij Exello. De eventueel besproken veranderingen worden doorgevoerd. De orthese wordt voorzien van de vocht- en urinebestendige coating en de op maat gemaakte hoezen worden toegevoegd.

 

Hierna volgt de uiteindelijke levering van de Exello orthese.

 

Voor iedere andere orthese geldt dezelfde procedure als bij de zitorthese. 

 

zitorthese exello

Zitorthese

De nieuwe generatie Exello zitorthese is een slanke lichtgewicht zitorthese die compromisloze zitkwaliteit koppelt aan een aantrekkelijk uiterlijk. De Exello zitorthese bestaat uit een polyether zitorthese welke permanent uitneembaar geplaatst wordt in een op maat gemaakt kunststof kader. De Exello zitorthese wordt voor een zo groot mogelijk comfort afgewerkt met een elastische waterdichte coating en voorzien van een aantal badstof hoezen die binnen het kader aangebracht kunnen worden. De Exello zitorthese kan op vrijwel iedere rolstoel of onderstel gemonteerd te worden.

Ligorthese

Een ligorthese heeft als doel om tijdens de (nacht)rust een comfortabele en/ of corrigerende houding te verkrijgen. Omdat niet iedereen op een normaal matras kan slapen, door welke reden of beperking dan ook, kan een ruglig- orthese, buiklig orthese of zijlig orthese de oplossing zijn. De orthese wordt afgewerkt met een waterdichte coating. Stretch badstof hoezen zorgen voor een comfortabel gevoel.

Ligorthese
IMG_20180903_155922

Beenorthese

De beenorthese wordt gebruikt om de benen van de client in een bepaalde houding te positioneren en gefixeerd te houden. Dit kan noodzakelijk zijn bij ernstige spasmen (om vergroeingen te voorkomen) of om het lichaam van de client zoveel mogelijk ontspanning te geven.

De orthese wordt afgewerkt met een waterdichte coating. Stretch badstof hoezen zorgen voor een comfortabel gevoel.

 

Hoofd/nek orthese

De hoofd/nek orthese kan ingezet worden om ernstige bewegingsonrust van het hoofd/nek gedeelte te voorkomen, of wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een hydrocephalus (waterhoofd) en individuele comfortabele ondersteuning van het hoofd noodzakelijk is.

Ook deze orthese kan samengesteld worden uit diverse materialen ter preventie van decubitus (doorlig wonden).

 

nekorthese
flexi-orthese

Flexi-orthese

De flexi-orthese is de oplossing voor personen die last hebben van gewichts-schommelingen of houdingsveranderingen. Door de flexibele rug-orthese kan heel simpel en snel een houdings- of gewichtverandering worden opgevangen.

Het middendeel van de rugleuning is in breedte te verstellen, evenals de zitting.

Vaak wordt voor de zitting gebruik gemaakt van een AD-kussen. Dit kan natuurlijk ook een orthese-zitting zijn. Door de herinzetbaarheid is deze oplossing ook geschikt voor meerdere personen.

 

De flexi-orthese wordt opgebouwd op een Exello Pronto onderstel, waardoor de mogelijkheden optimaal worden benut.

Douche/po orthese

Ook tijdens het douchen kan het noodzakelijk zijn dat de client volledig ondersteuning nodig heeft.

Hiervoor heeft Exello de douche-zitorthese, de douche-ligorthese en de douche flexibele-orthesedelen ontwikkeld.

 

De Douche-Zitorthese

Op dezelfde wijze als bij een standaard zitorthese wordt er tijdens de passing een zitorthese opgemeten en in pas geproduceerd. Hierbij wordt de orthese uitgevoerd met bijvoorbeeld een uitsparing aan de voorzijde om het wassen goed mogelijk te maken. Vervolgens wordt de orthese volledig aan voor en achterzijde voorzien van een coatingslaag. De douche-zitorthese behoud hierbij zijn flexibiliteit en veerkrachtige eigenschappen maar is wel volledig waterdicht. De orthese kan worden ingebouwd in iedere denkbare douchestoel.

 

 

De douche-orthese is gebaseerd op de standaard orthese van Exello. De orthese maken en doorpassen geschiedt zoals bij elke andere nieuwe orthese. Het verschil zit in het afwerken. Normaal wordt er een kunststof buitenschaal geplaatst en wordt de binnenzijde voorzien van coating. In het geval van de douche-orthese wordt ook de binnenzijde voorzien van kunststof, waardoor de orthese geheel waterdicht is geworden.

 

 

Uiteraard biedt dit ook mogelijkheden voor het toilet, omdat er een uitsparing gemaakt kan worden in het materiaal. Dit is zeer eenvoudig schoon te houden. Door het gladde oppervlak blijft er geen vuil achter op de schaal.

douche-po-orthese